Codex

Interested in functions, hooks, classes, or methods? Check out the new WordPress Code Reference!

hr:Doprinošenje WordPressu

Hvala što doprinosite projektu kojeg svi volimo! Vaše sudjelovanje je vitalno za WordPress projekt.

WordPress je korisnički pogonjen projekt, i sav razvoj i poboljšanja ovise o korisnicima poput vas! Molimo razmislite o doprinošenju projektu i WordPress zajednici na jedan ili više načina navedenih ispod. Doprinosi od korisnika poput vas drže projekt vitalnim, živim i na putu napretka.

Što možete učiniti da pomognete WordPressu? Nastavite čitati...

Dokumentacija

Sva dokumentacija na Codexu su stvorili korisnici poput vas i mene! Mnogi različiti načini na koje možete volontirati svoje vrijeme i trud kako bi poboljšali kvalitetu i opseg dokumentacije su opisani u Doprinošenje Codexu.

wp-docs mailing list je forum za raspravu svih problema vezanih za razvijanje WordPress dokumentacije. Ciljevi projekta dokumentacije su opisani u O Codexu.

Također možete pomoći prevodeći Codex (pogledajte sekciju ispod).

Prijevod

Prevođenje WordPressa opisuje proces prevođenja WordPress softvera, tako da ljudi mogu koristiti WordPress za blogove i na drugim jezicima osim Engleskog. Ovaj članak i prateći članak WordPress na Vašem Jeziku, također vam govore kako pronaći i pridružiti se timovima koji prevode WordPress i Codex (pročitajte iznad Dokumentacija sekciju za informacije o Codexu).

WP Polyglots blog je za pitanja, prijedloge i raspravu povezanu sa prijevodom WordPressa; slobodno nam se pridružite.

WordPress Forum Podrške

Još jedan vrijedan način doprinošenja jest doniranje dijela vašeg slobodnog vremena kako bi pomogli drugim korisnicima WordPressa. Sva podrška vezana za WordPress na WordPress Forumu Podrške je dostupna besplatno, i sudjelovanje korisnika je esencijalno za njegovo održavanje.

Ako želite pomoći, pročitajte Volonteri Foruma Podrške kako bi saznali kako, i pridružite se wp-forums mailing list.

WordPress IRC Live Chat

Još jedan mehanizam podrške za WordPress korisnike je IRC. Postoji IRC kanal za rasprave o WordPress temama na IRC FreeNode Serveru na #wordpress,, i možete pomoći odgovarajući na pitanja tamo. Za više infomracija o ovome pogledajte IRC i WordPress IRC Live Help.

Postoji i tjedni sastanak razvijatelja jezgre na #wordpress-dev na Freenodeu. Agende, zapisnici i rasprave između sastanaka se događaju na http://wpdevel.wordpress.com/ WordPress Development Blog].

WordPress Razvoj

Možete pomoći u razvoju WordPress softvera, bez obzira jeste li ili niste softver programer.

Planiranje Razvoja

Jedan od načina sudjelovanja u razvoju WordPressa je predlaganje mogućnosti i sudjelovanje u procesu planiranju razvoja. Čak i ako niste razvijatelj, možete pomoći izgraditi konsenzus i formalizirati prijedloge, dovodeći smisla u dugačke nizove poruka e-pošte i IRC zapisa, tako da razvijatelji mogu brzo procijeniti što zajednica očekuje postići određenim mogućnostima.

Testiranje WordPressa

Još jedan vrijedan doprinos onih koji nisu programeri (ali i programeri) koji mogu napraviti razvoju WordPressa jest testiranje WordPressa. Prije svake stabilne inačice WordPressa, pred-izdanje inačice je dostupno za testiranje. Možete preuzeti pred-izdanja i testirati ih kako bi onda WordPress razvijatelji mogli popraviti probleme prije nego što nova inačica postane dostupna javnosti. Ako se želite priključiti ovom poslu, pridružite se wp-testers mailing list, gdje se nova izdanja najavljuju i raspravljaju.

Ako želite biti na samom rubu razvijanja, čak i prije nego se inačice pre-izdanja sastave, također možete isprobati najnoviji softver sa WordPress Subversion (SVN) repozitorija, kako je objašnjeno u Korištenje Subversion. Ili možete nabaviti "noćno izdanje" (koje je kreirano iz Subversion repozitorija, i dostupno kao zip datoteka) na http://wordpress.org/nightly-builds/wordpress-latest.zip -- ažurna skoro kao instantni Subversion repozitorij.

Ako pronađete greške tijekom testiranja pred-izdanja ili već izdane inačice WordPressa, pročitajte sekciju ispod.

Prijavljivanje Grešaka

Još jedan način za doprinošenje razvoju WordPressa je prijavljivanje bilo kojeg problema koji vas zadesi sa WordPress softverom. Proces prijavljivanja grešaka je opisan u Reporting Bugs -- molimo započnite sa čitanjem tog članka. Nakon što shvatite proces prijavljivanja grešaka, možete pretražiti WordPress Trac bazu podataka kako bi vidjeli da li je vaš problem već prijavljen ili nije. Vaša pomoć u prijavljivanju grešaka biti će vrlo cijenjena.

Popravljanje Grešaka i Drugo Programiranje

Ako ste razvojni programer, možete pomoći sa razvojem WordPressa popravljajući probleme koje su drugi ili vi prijavili u Trac bazi podataka. Ovaj proces je poznat i kao "patching", i opisan je u Reporting Bugs. Taj članak sadržava neke prijedloge o tome kako pronaći greške za popravljanje.

Također se možete pretplatiti i na wp-hackers mailing list kako bi sudjelovali u raspravama u vezi razvoja WordPressa. Svi doprinosi, ideje i prijedlozi su dobrodošli na mailing listi. Ponekad se prave zahtjevi na listi tražeći pomoć volontera koji bi asistirali u poboljšanju i razvoju specifične funkcionalnosti.

Ako niste upoznati sa procesom patchiranja ili kako koristiti Subversion, preporučamo OpenHatch Training Missions kao lagano sredstvo za učenje.

Ponekad se organiziraju i "bug days" na #wordpress-bugs IRC kanalu. Što se događa na bug day možete pročitati u WordPress Bug Hunts, i pretplatiti se ili na wp-hackers ili wp-testers mailing listu kako bi saznali kad se održavaju.

Možda ste zainteresirani i da pročitate ovu stranicu o temi How does code make it into WordPress. Detaljno opciju kako se popravci grešaka, koda i nove mogućnosti uključuju u naredno izdanje WordPressa.

Pokažite Da Vam Je Stalo

Ako uživate sa WordPressom ili ga nalazite korisnim, stavite poveznicu na vašu web stranicu. To možete učiniti sa tekstualnom poveznicom, ili upotrijebiti jedan od mnogih WordPress loga i gumbova na vašoj web stranici sa poveznicom na http://wordpress.org. Pkažite da vam je stalo.

WordPress Logo Buttons

Doniranje Novca

WordPress zajednica postoji jer svatko sudjeluje na neki način, donirajući svoje vrijeme, energiju i ponekad čak i novac, jer vjeruju u vrijedne usluge koje WordPress pruža. Pozivamo vas da se pridružite zajednici na bilo koji način vi osjećati da je prigodno, i donirajući novac autorima WordPress Tema i Dodataka i razvojinm programerima koji tako darežljivo poklanjaju svoju kreativnost i znanje nudeći svoje usluge besplatno svim WordPress korisnicima, što je dobro mjesto za početak.

Ako koristite WordPress Temu ili Dodataka i vaš WordPress blog ovisi o njima, kontaktirajte autora i saznajte kako možete uzvratiti i podržati njihov konstantni trud. Potrebno je puno vremena i energije za kreirati i zatim podržavati njihove Teme i Dodatke, držati ih ažurnima kako se WordPress mijenja i greške se pronalaze. Mnogi od njih primaju donacije i cijene kada pišete o njihovoj Temi ili Dodatku. Drugi nude svoje Dodatke i Teme kao iskustvene portfolie - iskušate ih, svidi vam se, zaposlite ih. Najočitiji indikator kako oni cijene kompenzaciju za njihov vrijedni rad - vratite WordPressu davajući njima.

Što više WordPress zajednica podržava programere, razvojne programere, testere i "izazivače", to više postaje jača i WordPress postaje bolji. Ponekad to znači doniranje novca, ponekad to znači samo reći, hvala.

Samo zapamtite, svaki doprinos se broji, bez obzira kako izgleda. Potreban je svatko od nas da učinimo WordPress boljim.

Pročitajte Također