Codex

Interested in functions, hooks, classes, or methods? Check out the new WordPress Code Reference!

hr:Nadzorna ploča

Nadzorna ploča → Početna

Nadzorna ploča - izbornik - početna

Nadzorna ploča je alat za brzi pristup najviše korištenim područjima vaše blog Administracije i omogućuje vam brzi pogled na druga područja WordPress zajednice.

Nadzorna ploča prezentira informacije u blokovima nazvanim moduli. WordPress sadrži osam modula Trenutno, Najnoviji Komentari, Dolazne Poveznice, Dodaci, QuickPress, Najnovije Skice, WordPress Blog, i Druge WordPress Vijesti.

Nadzorna ploča

Povratak na Administracijski Zasloni.

Opcije Zaslona

Opcije Zaslona omogućuju vam da izaberete koji će moduli biti prikazani, i koliko će stupaca biti iskorišteno za prikazivanje tih modula.

Nadzorna ploča - Opcije Zaslona

Klikom na Pomoć → Opcije Zaslona karticu prikazuju se dva odjeljka:

Prikaži na zaslonu 
Ovaj odjeljak prikazuje listu različitih modula Nadzorne ploče sa kvadratićima za označavanje pokraj svakog modula. Za svaki modul za koji želite da se prikaže označite kvadratić pokraj tog modula. Za svaki modula koji ne želite vidjeti, odznačite kvadratić.
Razmještaj elemenata zaslona 
U ovom odjeljku kliknite željeni broj (1 do 4) stupaca u kojima želite prikazati module. Ako povećate broj stupaca, trebati će te razmjestiti/povuci i spusti module koje želite prikazati u svakom stupcu.

Klikni Pomoć karticu za zatvaranje Opcija Zaslona.

Povećavanje, Smanjivanje i Uređivanje Modula

Svaki modul može biti povećan ili smanjen klikom na naslovnu traku modula. Neki moduli kao što su Dolazne Poveznice, mogu biti promijenjeni postavljanjem kursora miša iznad naslovne trake i zatim klikom na poveznicu Konfiguriraj pokrenuti modul za uređivanje (pogledajte ispod za informacije za svaki modul zasebno).

Razmjestiti Nadzornu ploču

Moduli se mogu premještati prema gore ili dolje, ili iz stupca u stupac. Postavljanjem kursora miša na naslovnu traku modula i promjenom kursora u 4 strelice, kliknite lijevim gumbom miša, povucite ga na željeno mjesto i zatim otpustite lijevu tipku miša (ovo se zove povuci-i-spusti), Moduli mogu biti prikazani u čak 4 stupca, što se može namjestiti u Opcijama Zaslona

Dodavanje novih Widgeta Nadzorne ploče

Razvojni programeri dodataka ili tema mogu vrlo lako napraviti nove Widgete Nadzorne ploče dostupne kroz dodatak (ili functions.php) kod. Za više informacija pogledajte Widgeti Nadzorne ploče API.

Zadani Widgeti Nadzorne ploče

Sljedeći widgeti nadzorne ploče su uključeni po zadanom sa WordPressom i trebali bi biti dostupni nakon instalacije.

Trenutno

Modul Trenutno pruža brzi i kratki pregled različite blog statistike, uključujući broj Postova, Stranica, Kategorija, Oznaka, Komentara, Odobrenih Komentara, Komentara na čekanju i Spam Komentara. Ispred svake stavke sadržaja nalazi se (statistički) broj u obliku poveznice. Klik na taj broj vodi vas na određeno područje za uređivanje tog sadržaja.

Uz to, trenutna tema je opisana uključujući broj Widgeta koji se koriste. Klik na naziv teme vodi vas na ekran za promjenu tema.

Na dnu modula Trenutno, nalazi se stavka koja vas obavještava koju inačicu WordPressa koristite.

Najnoviji Komentari

Lista najnovijih komentara na vašem blogu nalazi se u ovom modulu. Svaki komentar koji je izlistan ima poveznicu na vezani post naslov i klikom na njega možete uređivati navedeni post. Postavljanje kursora miša nad sami komentar aktivira se izbornik kojim možete Odobriti ili Odbaciti komentar, Urediti komentar, Odgovoriti autoru komentara, označiti komentar kao Spam ili Izbrisati komentar.

Svi 
Poveznica vas vodi na zaslon Komentari za uređivanje komentara.

Dolazne Poveznice

Ovaj widget nadzorne ploče upućuje upite prema Google Blog Search tako da kada neki drugi blog postavi poveznicu prema vašem blogu to će se prikazati ovdje. Ako nema dolaznih poveznica, pojaviti će se poruka "Nije pronađena nijedna dolazna poveznica… za sada. Nema veze — ima vremena...".

U gornjem desnom kutu okvira, poveznica Konfiguriraj omogućuje vam da uredite informacije o RSS kanalu koji vam dostavlja dolazne poveznice, i RSS poveznicu do aktualnog kanala.

Konfiguriraj 
Klikom na poveznicu možete kontrolirati informacije prikazane u okviru. Kliknite Odustani poveznicu za otkazivanje uređivanja.
Ovdje unesi URL RSS kanala: - unesite izvor kanala kako bi dobili dolazne poveznice
Koliko stavki želite prikazati? - koliko će se dolaznih poveznica prikazati
Prikazati datuma stavke? - označite ovaj kvadratić kako bi prikazali datum na svakoj dolaznoj poveznici
Pošalji - kliknite gumb kako bi snimili vaše promjene.

Dodaci

Modul Dodaci prikazuje Najpopularnije, Najnovije i Nedavno Ažurirane Dodatke, slično kao na WordPress Extend Plugins stranici].

Kliknite na naziv Dodatka kako bi posjetili web stranicu dodatka na WordPress Extend Plugins stranici. Kliknite na poveznicu Instaliraj kako bi započeli proces instalacije tog dodatka.

QuickPress

Modul QuickPress omogućuje vam da brzo i lako napišete novi post (ili skicu). Unesite naslov posta, prenesite/umetnite media datoteku, napišite sadržaj posta, dodajte oznake i kliknite gumb Objavi ili kliknite gumb Snimi Skicu. Tako je lako!!!

Napomena: Kategorije će biti dodane u QuickPress u nadolazećim inačicama.

Najnovije Skice

Ovaj modul vam omogućuje lagani pristup vašim nedavnim Skica postovima. Klik na naslov skice posta vodi vas na Uredi Post zaslon gdje post može biti uređen.

Pregledaj sve 
Poveznica vas vodi na Postovi zaslon.

WordPress Blog

Ovaj modul nadzorne ploče donosi vam "najnovije vijesti sa službenog WordPress bloga." Ovdje možete saznati što novo rade WordPress razvojni programeri i ostati u toku sa najnovijim vijestima vezanim uz WordPress. Uz vijesti o razvoju softvera kao što su najave novih inačica i sigurnosnih obavijesti, općenite vijesti o WordPress zajednici se također objavljuju.

Konfiguriraj 
Klikom na poveznicu možete kontrolirati informacije prikazane u okviru. Kliknite na poveznicu Odustani kako bi otkazli uređivanje
Ovdje unesi URL RSS kanala: - URL do kanal, zadano je http://wordpress.org/development/feed/
Nazovi kanal, nekako (nije obavezno): - opis (naziv okvira) ovog kanala, zadano je WordPress Blog
Koliko stavki želite prikazati? - koristite padajući izbornik kako bi odabrali broj stavki za prikazati
Prikazati sadržaj stavke? - označite ovaj kvadratić kako bi prikazali sažetak sadržaja
Prikazati autora stavke ukoliko je podatak dostupan? - označite ovaj kvadratić kako bi prikazali autora posta
Prikazati datuma stavke?- oznaćite ovaj kvadratić kako bi prikazali datum na postu
Pošalji - kliknite na gumb kako snimili promjene

Druge WordPress Vijesti

U ovom okviru nalaze se naslovi postova i poveznice na druge blogove namijenjene WordPress zajednici.

Konfiguriraj 
Klikom na poveznicu možete kontrolirati informacije prikazane u okviru. Kliknite na poveznicu Odustani kako bi otkazli uređivanje.
Ovdje unesi URL RSS kanala: - URL do kanal, zadano je http://planet.wordpress.org/feed/
Nazovi kanal, nekako (nije obavezno): - opis (naziv okvira) ovog kanala, zadano je Druge WordPress Vijesti
Koliko stavki želite prikazati? - koristite padajući izbornik kako bi odabrali broj stavki za prikazati
Prikazati sadržaj stavke? - označite ovaj kvadratić kako bi prikazali sažetak sadržaja.
Prikazati autora stavke ukoliko je podatak dostupan? - označite ovaj kvadratić kako bi prikazali autora posta
Prikazati datuma stavke?- oznaćite ovaj kvadratić kako bi prikazali datum na postu
Pošalji - kliknite na gumb kako snimili promjene.
See also Administration Screens and Network Admin.