WordPress.org

Codex

Attention Interested in functions, hooks, classes, or methods? Check out the new WordPress Code Reference!

nl:Bericht schrijven

Berichten zijn items die worden weergegeven op uw homepage op datum waarbij de nieuwste bovenaan staat. Berichten hebben meestal commentaar velden en zijn opgenomen in uw site RSS-feed.

Om een bericht te schrijven:

 1. Log in je WordPress Dashboard.
 2. Klik op 'Berichten'.
 3. Klik op 'Nieuwe toevoegen'
 4. Vul de lege velden in: Plaats de titel van je bericht in het bovenste veld en plaats de inhoud van je bericht in de editor.
 5. Selecteer een categorie, voeg tags toe, en maak de noodzakelijke keuzes in de overige velden onder het bericht (Elk van deze onderdelen wordt hieronder uitgelegd.)
 6. Als je klaar bent klik je op Publiceer.

Scherminstellingen

Er zijn meer velden beschikbaar dan bij de eerste login zichtbaar zijn. Onder de knop Scherminstellingen kun je door middel van vinkjes aangeven welke velden zichtbaar moeten zijn onder het bericht.

Je vindt het scherminstellingen knopje helemaal bovenaan je scherm. Als je op het knopje klikt opent het overzicht van de beschikbare velden die je bij je bericht kunt gebruiken. Velden waar een vinkje voor staat zijn zichtbaar onder je bericht en velden zonder vinkje niet. Als je opnieuw op het scherminstellingen knopje klikt sluit het overzicht zich weer.

Opmerking: Vanaf WordPress versie 3.1, worden enkele scherminstellingen bij het bericht standaard niet meer getoond. Je kunt deze velden aanvinken om ze onder het bericht te tonen. Het gaat om de velden: Samenvatting, Auteur, Reacties, Extra velden, Slug, Trackbacks verzenden en Revisies.

Als je de scherminstellingen hebt aangepast worden je je instellingen automatisch opgeslagen zodat je het niet meer hoeft aan te passen de volgende keer dat je opnieuw inlogt.

Omschrijving van de velden

WordPress dashboard- bericht schrijven - Bovenkant van de pagina
Titel 
De titel van het bericht. Je kunt zinnen woorden en karakters gebruiken. Twee keer dezelfde titel gebruiken is niet mogelijk. In de titel kun je gebruik maken van komma's, apostrofs, citaten, liggende streepjes, schuine strepen en andere symbolen Bijvoorbeeld: "Nieuwe site - Kijk naar jezelf, grapjas". WordPress maakt hier een gebruiksvriendelijke en URL-geldige naam van ( dit wordt ook wel "slug" genoemd) om de permalink van het bericht te creeëren.
Editor 
Het lege veld waar je je bericht plaatst. In dit veld plaats je tekst, links, afbeeldingen, links naar afbeeldingen en alle overige informatie die je in je bericht wilt laten zien. Je kunt gebruik maken van het WYSIWYG veld of van het tekst veld. Voor meer informatie over het tekstveld bekijk de sectie hieronder WYSIWYG versus Tekst.
Publiceer
 • Opslaan als concept: Bericht opslaan als concept voordat je het bericht publiceert.
 • Voorbeeld knop: Je kunt een voorbeeld van je bericht bekijken voor je het bericht publiceert.
 • Status: Bevat de knoppen die je gebruikt om de status van je bericht te bepalen/aan te passen. Status opties zijn Concept, Wachtend op review en Gepubliceerd, Concept betekent dat het bericht niet gepubliceerd is en alleen zichtbaar voor jou en andere ingelogde beheerders. Wachtend op review betekent dat een concept in afwachting is van goedkeuring door een redacteur. Gepubliceerd wil zeggen dat je bericht zichtbaar is op je blog.Als je een van de mogelijkheden selecteert en op de Publiceer knop klikt dan wordt deze optie toegepast op je bericht. Bijvoorbeeld: voor een bericht dat de status Wachtend op review moet krijgen, selecteer Wachtend op review in het drop-down menu en klik op Publiceer. In Dasboard > Alle berichten > Bewerk zie je alle berichten gesorteerd op bericht status.
 • Zichtbaarheid: Dit bepaalt wie jouw bericht kan bekijken. Een publiek bericht is zichtbaar voor alle bezoekers van de website. Berichten "beschermd met een wachtwoord" zijn openbaar gepubliceerd maar een bezoeker moet een wachtwoord invoeren om de inhoud van het bericht te kunnen lezen (bezoekers zien de titel van het bericht en een veld voor het invullen van het wachtwoord). Privé berichten zijn alleen zichtbaar voor ingelogde beheerders en redacteuren,
 • Onmiddelijk publiceren: Om het publiceren van een bericht in te plannen voor een later moment klik je op "Bewerken" achter onmiddelijk publiceren. Er opent een datum en tijd veld onder de onmiddelijk publiceren regel waar je de datum kunt aanpassen naar een toekomstige datum of een datum in het verleden. Klik op ok en op Publiceren om de (nieuwe) datum op te slaan.

Permalink 
Permalink staat voor "permanent link", dit is gebruiksvriendelijke URL die is opgesteld vanuit de titel van het bericht. Het wijzigen van de titel past niet automatisch de permalink aan. De slug (deel van de permalink achter de domeinnaam) is aan te passen in het permalink veld onder de titel. De instellingen voor Permalinks zijn aan te passen via Dasboard > Instellingen > Permalinks. De permalink wordt automatisch gegenereerd op basis van de titel van je berichten en wordt in een apart veld onder de titel getoond. Interpunctie wordt verwijderd en spaties worden vervangen door een streepje. Bijvoorbeeld: De titel "Woohoo, deze titel is "FANTASTISCH!" wordt opgeschoond naar "woohoo-deze-titel-is-fantastisch". Handmatig kun je deze slug weer aanpassen naar bijvoorbeeld "woohoo-fantastisch".

Tags 
Verwijzen naar de micro-categorieën op je website, vergelijkbaar met het toevoegen van indexwoorden. Bezoekers kunnen berichten selecteren met dezelfde tag door op de betreffende tag te klikken. Tags zijn alleen zichtbaar op je website als je thema dit toestaat. Nieuwe tags kun je makkelijk toevoegen door in het lege veld de gewenste tag te typen en op "toevoegen" te klikken.
Categorieën 
Een categorie benoemt het algemene onderwerp van een bericht. Bezoekers kunnen berichten van dezelfde categorie selecteren door op de betreffende categorie te klikken. Categorieën zijn alleen zichtbaar op je website als je thema dit toestaat. Nieuwe categorieën kun je makkelijk toevoegen door "+ nieuwe categorie toevoegen" te klikken en in het lege veld de gewenste categorie te typen. Door op de knop "categorie toevoegen" te klikken voeg je de nieuwe categorie toe aan het categorie overzicht. De nieuwe categorie is automatisch aangevinkt na het toevoegen. Je kunt de categorieën wijzigen via Dashboard > Berichten > Categorieën.
Samenvatting 
een korte samenvatting of lokkertje op de homepagina waarmee je de bezoekers overhaalt om het bericht te lezen. De samenvatting is ook te zien in bijvoorbeeld categorie of tag overzichten en in zoekresultaten. Standaard wordt de samenvatting niet getoond. Alleen als de template file voor het overzicht zijn ingesteld op Samenvatting() in plaats van Inhoud(). Als deze instelling is aangepast zal WordPress automatisch een samenvatting maken van de eerste 55 woorden van je bericht of WordPress gebruikt de inhoud tot en met de <!--more--> tag. Als je het samenvattingsveld gebruikt zal WordPress per definitie deze samenvatting gebruiken. Kijk voor meer info Samenvatting(onvertaald).
Trackbacks verzenden
Een manier om andere blogsystemen te laten weten dat het bericht een link naar hun website is geplaatst. Bij het linken naar een andere WordPress site wordt deze automatisch op de hoogte gesteld van de link in het bericht. Je kunt blogs die niet automatisch een trackback ontvangen op de hoogte stellen door het webadres in te vullen in het veld. Als je meerdere websites op de hoogte wilt stellen gebruik je een spatie tussen de verschillende webadressen. Op Trackbacks and Pingbacks vind je meer informatie.
Extra velden
Extra velden geven je de mogelijkheid om extra informatie aan je bericht toe te voegen. Je kunt deze informatie handmatig toevoegen maar over het algemeen wordt voor het gebruik van extra velden een plugin gebruikt. Soms is dit verwerkt in het thema. Voor het tonen van extra velden is altijd extra code nodig.
Reacties 
Opties waarmee je de mogelijkheid om te reageren op je bericht aan of uit kunt zetten. Er zijn 2 selectieveldjes: Reacties toestaan. and trackbacks en pingbacks toestaan op deze pagina.. Als Reacties toestaan. niet is aangevinkt kan er onder dit bericht geen reactie geplaatst worden. Als trackbacks en pingbacks toestaan op deze pagina. niet is aangevingt is het versturen van pingbacks en trackbacks naar dit bericht niet mogelijk.
Auteur 
Alleen zichtbaar als er meerdere schrijvers zijn op de website. Je kunt de auteur kiezen in een dropdown menu waarin alle schrijvers met auteursrechten worden getoond. Voor een gebruikersoverzicht kijk je bij de gebruikers tab in het menu aan de linkerkant van de pagina. Meer informatie vind je bij Gebruikers en Auteurs.
Dashboard - bericht maken - onderkant van de pagina
Revisies 
Een lijst met alle revisies die zijn gemaakt voor het huidige bericht. Door op een revisie te klikken kun je de huidige versie vergelijken met de gekozen versie. Binnen dit scherm kun je er ook voor kiezen om terug te gaan naar elke versie in de lijst.

Opmerking: Je kunt algemene instellingen voor het schrijven aanpassien via Dashboard > Instellingen > Schrijven. Bekijk ook: Schrijf opties.

Deze vertaling is nog niet compleet.

Best Practices For Posting

You can say or show the world anything you like on your WordPress site. Here are some tips you need to know to help you write your posts in WordPress.

Practice Accessibility 
To be compliant with web standards for accessibility, be sure to include ALT and TITLE descriptions on links and images to help your users, such as <a title="WordPress Codex" href="http://codex.wordpress.org/">WordPress Codex</a>.
Use Paragraphs 
No one likes to read writing that never pauses for a line break. To break your writing up into paragraphs, use double spaces between your paragraphs. WordPress will automatically detect these and insert <p> HTML paragraph tags into your writing.
Use Headings 
If you are writing long posts, break up the sections by using headings, small titles to highlight a change of subject. In HTML, headings are set by the use of h1, h2, h3, h4, and so on. By default, most WordPress Themes use the first, second, and sometimes third heading levels within the site. You can use h4 to set your own headings. You can use the Heading 4 style from your editing dropdown menu using the Visual Editor, or you can enter your headline manually in the Text Editor by typing:
<h4>Subtitle of Section</h4>. To style the heading, add it to your style.css style sheet file. For more information on styling headings, check out Designing Headings.
Use HTML 
You don't have to use HTML when writing your posts. WordPress will automatically add it to your site, but if you do want control over different elements like boxes, headings, and other additional containers or elements, use HTML.
Spell Check and Proof 
There are spell check Plugins available, but even those can't check for everything. Some serious writers will write their posts in a text editor with spell check, check all the spelling and proof it thoroughly before copying and pasting into WordPress.
Think before you post 
Ranting on blogs is commonplace today, but take a moment and think about what you are writing. Remember, once it is out there, it can be seen by many and crawled by search engines; and taking things back is harder once it is public. Take a moment to read what you've written before hitting the Publish button. When you are ready, share it with the world.
Write about what you like 
You’ve heard this a thousand times before and it sounds too cliched, but it is true. If you force yourself to write something that you don’t really enjoy, it will show. Perhaps you might not have a specific theme for writing when you just start, but that’s ok. You’ll become more focused later. Just enjoy the experience and write what you like.
Write frequently 
Write as frequently as you can, but don’t let quantity get in the way of quality. Your viewers come for content, not to spend time reading useless stuff.
Don’t use too much slang 
Not all the readers will be from your part of the world so make sure people can understand easily.
Don't hide your emotions 
Tempting as it might be, don’t hide your real emotions. After all that is what a blog is about. If you want, you can stay anonymous and voice your feelings on whatever you are passionate about. You might have strong views on various subjects but let your readers know your passion. What is passion worth if you can’t even share it? You’ll actually love the discussions it can lead to. The discussions will broaden your own thinking and you might end up making some really good friends.
Consider your readers 
Perhaps this sounds weird, but consider who needs to know about your blog before you tell them about your new blogging hobby. Will you be able to write freely if you tell them? How much should you let your readers know about you? Is it ok if your boss or girlfriend reads your posts? If you don’t want them to read, take anonymity measures accordingly.
Make use of comments 
Comments let people share their ideas. Sometimes, they might not be good, but you can ask such people to shut up. Most of the times, they will and if they don’t you can delete their comments. Blogging like real life, can be both fun and not so fun at times. Be prepared. Also, give your people a place to contact you in private if they want to write to you.
Worry about blog design later 
Blog design matters, but only to an extent. Don’t give up on blogging just because the design isn’t coming up as you’ll like it it to be. Sooner or later, you’ll get around the design problems with ease. But continue writing. Content is what attracts your readers, not just the look of your blog.
Don’t play too safe 
Talk about the real you. Readers aren’t impressed by how big your house is, which cool club you belong to, or what the weather is in your hometown. Don’t be a bore and put a long post on how you fixed the leaking tap in minutes. Readers don’t care about braggers, they care about the real you--how you feel, what gets you excited, why you are the person you are. But if achievements are all that you can talk about, you will bore your readers.
Use pictures and videos 
They make the pages colorful and viewers get to see a little of your part of the world. They feel connected.
Keep writing 
Don’t stop blogging. If you don’t have anything to write about, chances are, you are still holding back. Let loose. Perhaps surf more blogs and maybe you’ll get an idea. You can write about your friends, complain about your boss, or simply rant about what’s gone wrong. Yet if nothing else works, just write a review on the latest movie, book, or product. Easy actually.
Save your posts 
Save your posts before you press the publish button. Anything can happen with your computer or with an internet connection. You don’t need to lose your post.

Visual Versus Text Editor

When writing your post, you have the option of using the Visual or Text mode of the editor. The visual mode lets you see your post as is, while the Text mode shows you the code and replaces the WYSIWYG editor buttons with quicktags. These quicktags are explained as follows.

 • b - <strong></strong> HTML tag for strong emphasis of text (i.e. bold).
 • i - <em></em> HTML tag for emphasis of text (i.e. italicize).
 • b-quote - <blockquote></blockquote> HTML tag to distinguish quoted or cited text.
 • del - <del></del> HTML tag to label text considered deleted from a post. Most browsers display as striked through text. (Assigns datetime attribute with offset from GMT (UTC))
 • link - <a href="http://example.com"></a> HTML tag to create a hyperlink.
 • ins - <ins></ins> HTML tag to label text considered inserted into a post. Most browsers display as underlined text. (Assigns datetime attribute with offset from GMT (UTC))
 • ul - <ul></ul> HTML tag will insert an unordered list, or wrap the selected text in same. An unordered list will typically be a bulleted list of items.
 • ol - <ol></ol> HTML tag will insert a numbered list, or wrap the selected text in same. Each item in an ordered list are typically numbered.
 • li - <li></li> HTML tag will insert or make the selected text a list item. Used in conjunction with the ul or ol tag.
 • code - <code></code> HTML tag for preformatted styling of text. Generally sets text in a monospaced font, such as Courier.
 • more - <!--more--> WordPress tag that breaks a post into "teaser" and content sections. Type a few paragraphs, insert this tag, then compose the rest of your post. On your blog's home page you'll see only those first paragraphs with a hyperlink ((more...)), which when followed displays the rest of the post's content.
 • page - <!--nextpage--> WordPress tag similar to the more tag, except it can be used any number of times in a post, and each insert will "break" and paginate the post at that location. Hyperlinks to the paginated sections of the post are then generated in combination with the wp_link_pages() or link_pages() template tag.
 • lookup - Opens a JavaScript dialogue box that prompts for a word to search for through the online dictionary at answers.com. You can use this to check spelling on individual words.
 • Close Tags - Closes any open HTML tags left open--but pay attention to the closing tags. WordPress is not a mind reader (!), so make sure the tags enclose what you want, and in the proper way.

Workflow Note - With Quicktag buttons that insert HTML tags, you can for example click i to insert the opening <em> tag, type the text to be enclosed, and click /i or Close Tags to insert the closing tag. However, you can eliminate the need for this 'close' step by changing your workflow a bit: type your text, select the portion to be emphasized (that is, italicized), then click i and your highlighted text will be wrapped in the opening and closing tags.

The Quicktag buttons also have the accesskey JavaScript attribute set, so you may be able to use a keyboard equivalent (e.g., Alt-b for bold) to "press" the button, depending on your browser.

On Windows, IE and Firefox prior to 2.0b2 use Alt to activate accesskeys, while Firefox 2.0b2 uses Alt-Shift. On Mac OS X, Firefox uses Ctrl.

More Information and Resources

See also Administration Panels and Network Admin.