Codex

Interested in functions, hooks, classes, or methods? Check out the new WordPress Code Reference!

nl:Maak kennis met WordPress – Een goed begin

Maak stap voor stap kennis met WordPress. En onthoud: hulp onderweg is beschikbaar. Aan het eind van dit artikel vind je diverse mogelijkheden. Welkom in de opwindende wereld van WordPress.

Stap 1 - Lees dit

WordPress is een geweldig product. Gemakkelijk in het gebruik, krachtig en veelzijdig. Begin met het lezen van de volgende documenten, voordat je al je tijd en energie steekt in het installeren van WordPress.

Stap 2 - Maak een plan

Op basis van de voorgaande informatie en de instructies voor het installeren van WordPress, zou je nu een lijst moeten hebben voor alle dingen die je nodig hebt, en dingen die je moet doen. Zo niet, maak dan nu die lijst. Controleer die lijst aan de hand van de volgende informatie:

De volgende pagina's/documenten zullen je helpen met het begrijpen van hoe WordPress eigenlijk werkt en hoe je een plan moet maken voor je WordPress-site:

Het is belangrijk om een plan te maken over hoe je WordPress wilt gebruiken voor je eigen site. Stel jezelf de volgende vragen.

  • Wil je WordPress installeren in de hoofdmap, een submap, of nu eerst gewoon een test-site om er zeker van te worden dat je WordPress wilt gebruiken?
  • Heb je een lijst van je site-categorieën gemaakt? Begrijp je dat WordPress alleen categorieën kan sorteren op alfabet, op naam of op categorie-ID. Als de categorieën belangrijk zijn voor je site, dan is dit belangrijk.
  • Heb je een ook een lijst gemaakt van de verschillende pagina's die je op je site wilt hebben, zoals Over ons, Contact of Gebeurtenissen'?

Stap drie - Installeer WordPress

Met al deze informatie en je eigen plan, is het tijd om WordPress te installeren.

Stap vier - Stel WordPress in

Als je installatie compleet is, is het tijd om WordPress zo in te stellen dat het werkt zoals jij dat wilt.

Bekijk de gids Administration Screens voor een uitgebreide uitleg over alle verschillende eigenschappen en schermen van de WordPress Administration Panels.

Voor hulp bij het aanmaken van je gebruikersprofiel, waarbij je zelf bepaalt hoeveel daarvan vertoond wordt in je WordPress-thema, kijk je op de Users > Your Profile pagina's.

Om de sitenaam en andere informatie in te stellen, ga je naar Administration > Settings > General.

Als je een paar berichten hebt gepubliceerd, kun je experimenteren met full edit of quick edit in het Administration > Posts > Posts panel.

Voeg "Over", "Contact," en andere informatieve pagina's toe door te kiezen voor Administration > Pages > Nieuwe pagina toevoegen.

Wil je het uiterlijk van je WordPress-site veranderen? Ga naar Administration > Appearance > Themes.

Neem de tijd om de WordPress Codex te verkennen, de officiële documentatie van WordPress. Volg ook de lessen van WordPress Lessons, en bekijk eens de volgende nuttige pagina's:

Presentaties en thema's

Het uiterlijk van je WordPress-site aanpassen is eenvoudig. Een paar keer klikken met je muis is voldoende.

Ben je aanbeland op dit punt, dan kan het zijn dat er iets is met betrekking tot het thema dat je hebt gekozen dat je dwars zit. Of misschien wil je écht begrijpen hoe WordPress-thema's werken. Dan kunnen deze eenvoudige gidsen je helpen bij het bewerken van een WordPress-thema:

Als je een WordPress-thema "vanaf nul" wilt maken, of grootscheepse veranderingen wilt uitvoeren, of zelfs WordPress-thema's wilt ontwerpen voor een groot publiek, moet je bekend zijn met HTML, XHMTL, and CSS. De volgende documenten zijn een begin:

Als je een speciaal voor jou gemaakt Wordpress-thema wilt, gemaakt door een expert, zoek dan naar webdesigners die gespecialiseerd zijn in WordPress.

Plugins toevoegen

Er zijn veel "toevoeg"-scripts en -programma's voor WordPress. Deze zogeheten Plugins voegen meer capaciteiten, keuzes en opties toe aan je WordPress-site. Plugins doen veel dingen, o.a.: bewerken van je site-informatie, toevoegen van weerverslagen, spellingscheckers et cetera. Voor meer informatie over hoe je werkt met plugins en waar je ze kunt vinden:

Geavanceerd gebruik van WordPress

Nu je de basiseigenschappen en -functies van WordPress onder de knie hebt, kan het zijn dat je dieper wilt duiken in WordPress. De koppelingen hieronder zullen je kennis van PHP, (X)HTML en CSS uitbreiden/vergroten :

Meer hulp

Hoe makkelijk het ook is om WordPress te installeren, zo moeilijk en frusterend is het als dingen niet werken. Maar geef niet op, er is hulp. Juist omdat WordPress vrije en opensourcesoftware is, zijn er honderden mensen die je graag willen helpen. Hier zijn enkele hulpmiddelen voor WordPress:

Geef terug aan WordPress

Nu je een volleerd WordPress-gebruiker bent geworden, overweeg dan eens bij te dragen aan deze WordPress Codex, aan het Support Forum of aan de ontwikkeling van de software. Je kunt ook kiezen voor een van de vele andere vrijwilligerstaken. WordPress is gratis, en wordt gesteund door vrijwilligers, jouw hulp is óók nodig.

Terug naar de Startpagina