Codex

Interested in functions, hooks, classes, or methods? Check out the new WordPress Code Reference!

bs:Instalacija WordPressa na vašem jeziku

Iako WordPress koristi engleski jezik kao početni, on ima ugrađenu mogućnost korištenja bilo kojeg drugog jezika. WordPress zajednica je već prevela WordPress na mnoge jezike, a postoje i teme, prevedene datoteke i podrška za te jezike (pogledajte WordPress na vašem jeziku).

Za instalaciju internacionalne verzije WordPressa imate dvije mogućnosti.

  1. Pratite uputstva za vaš jeziku koja se nalaze na stranici WordPress na vašem jeziku.
  2. Ako traženo uputstvo nije dostupno, ispod je napisano kako da ručno instalirate željeni jezik na vašu WordPress stranicu.

Ručno instaliranje WordPress datoteka prijevoda

Ovo su koraci pomoću kojih ćete instalirati internacionalnu verziju WordPressa (primjer se odnosi na bosanski jezik).

  • Preuzmite .mo jezičnu datoteku za vaš jezik (pogledajte WordPress na vašem jeziku za detalje oko ovog). Konvecija oko imenovanja .mo datoteka je bazirana na ISO-639 jezičnom kodu (bs za bosanski) nakon čega se nalazi ISO-3166 kod države (_BA za Bosnu i Hercegovinu). Dakle, bosanska datoteka ima naziv bs_BA.mo. Kompletnu listu kodova možete pronaći na stranicama (kodovi država) i (kodovi jezika). Možete koristiti ovaj plugin da automatski preuzmete jezičnu datoteku pohranjenu u wordpress svn repozitoriju (link: wp-native-dashboard).
define ('WPLANG', '');
  • Promijenite ovaj red u naziv .mo datoteke koju ste upravo preuzeli, za bosanski jezik (pod uslovom da koristite oficijelni prijevod) je to:
define ('WPLANG', 'bs_BA');
  • Napominjemo da ako .mo i .po datoteke ne postoje za kod jezika upisan u wp-config.php neće biti prijavljena greška, ali će se kod i dalje koristiti u language_attributes(). Ovo je korisno za sve one čiji jezik je dovoljno sličan en-US pa ne zahtjeva prevođenje, ali koji ne žele koristiti en-US kao oznaku jezika bloga nego žele neku drugu varijantu engleskog. Na primjer:
define ('WPLANG', 'en-GB');
  • Jednom kada ste dodali vaš kod jezika, sačuvajte datoteku.
  • Na vašem serveru, kreirajte direktorij unutar vašeg /wp-content ILI /wp-includes direktorija pod nazivom /languages.
  • Dodajte .mo datoteku u languages direktorij koji ste upravo kreirali.
  • Dodajte modificiranu wp-config.php datoteku u root (početni, osnovni) direktorij vaše instalacije WordPressa.
  • Otvorite vaš preglednik i ukucajte adresu vaše WordPress stranice. Sada bi trebala da bude prikazana na bosanskom jeziku.
  • Ako želite prilagoditi prijevod prikazan na ekranu ili i dalje imate prikaz nekih fraza na engleskom jeziku potrebno je da preuzmete .po datoteku koja se odnosi na prethodno instaliranu .mo jezičnu datoteku. Zatim ćete morati prevesti dodatne fraze i kreirati novu .mo datoteku -- pogledajte kako prevesti WordPress za više detalja.

Napomena: Ako se desi greška u nekom od gore spomenutih koraka WordPress će se automatski vratiti na korištenje engleskog jezika. Za više informacija o instalaciji WordPressa pogledajte uputstvo za instalaciju ili često postavljana pitanja o instalaciji.