Codex

Interested in functions, hooks, classes, or methods? Check out the new WordPress Code Reference!

tr:Lisans

WordPress Lisansı

Çoğu yazılım gibi, WordPress de bir lisans altında dağıtılmaktadır, yani Wordpress yazılımı ve kaynak kodları ile yasal olarak yapabileceğiniz ya da yapamayacağınız bir takım şeyler vardır. WordPress açık kaynak yazılım sektöründe çok popüler olan GNU General Public License adında bir lisans altında dağıtılmaktadır. Birşey çağrıştırmadıysa okumaya devam edin.

GPL Hakkında

The GNU General Public License, veya GPL, bir açık kaynak lisansıdır. Açık kaynak sadece kaynak kodu görüntüleme anlamına gelmez — siyasi ve felsefi etkileri dahi vardır. Açık kaynak, veya "Özgür Yazılım", kaynak kodu belirli koşullar altında özgürce düzenleme ve yeniden dağıtma anlamına gelir. Free ücretsiz anlamına gelmez, özgürlük anlamına gelir. Free kelimesinin bu iki anlamı arasındaki fark "Konuşma gibi Özgürlük ve Bira gibi Ücretsiz." olarak ayrışır. GPL konuşmak gibi özgürdür.

Neden GPL Seçtik

Wordpress'in GPL altında yayınlanmasının nedeni hem pratik hem de idealist olmasındandır. Wordpress daha önce de bahsettiğimiz yüksek özgürlükten doğdu. Wordpress projesinin selefi olan b2/cafelog, açık kaynak bir projeydi.