Codex

Interested in functions, hooks, classes, or methods? Check out the new WordPress Code Reference!

bs:Prije nego otpočnete instalaciju

Prije otpočinjanja instalacije WordPressa potrebno je da provjerite da li vaš web hosting provajder zadovoljava potrebne uslove (ne brinite se, većina zadovoljava) i da li vi posjedujete neophodno znanje i vještinu (ponovo nije potrebno da se brinete, nije toliko komplikovano). Nijedno od od gore pomenutih stvari ne bi trebalo da pravi probleme, ali je ipak preporučena provjera.

Lista zahtjeva za vaš web hosting se nalazi na ovom linku: Hosting WordPressa. Drugo mjesto za provjeru je oficijelna stranica zahtjeva za instalaciju.

Morat ćete znati koristiti uređivač teksta da biste mogli urediti glavnu konfiguracijsku datoteku. Ako koristite Windows, bit će vam dovoljan Notepad. Kasnije ćete najvjerovatnije trebati uređivati vaše datoteke predložaka (pogledajte uputstvo za predloške za više informacija). To možete uraditi i kroz kontrolnu ploču, ali je korištenje dobrog uređivača teksta toplo preporučeno. Za više informacija o ovome pogledajte uređivanje datoteka.

Morat ćete znati koristiti FTP program da dodate datoeke i postavite dozvole za datoteke (neobavezno). Možete odabrati program FileZilla za ovaj zadatak. Za pomoć oko FTP programa pogledajte Podz' tutorijal.

To je sve! Sada ste spremni da pređete na instalaciju.